ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul Dumitru Caraciobanu ar fi împlinit 85 de ani

21:52 | 21.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și film Dumitru Caraciobanu, Artist Emerit, laureat al Premiului de Stat, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 22 aprilie 1937, în localitatea Satu Nou (Novoseliskoe) din judeţul Cahul, astăzi în raionul Reni (Ucraina), în delta Dunării. A făcut studiile la Şcoala Teatrală "B.V. Şciukin" din Moscova (1955-1960), fiind coleg de promoţie cu actorii Ion Şcurea, Ecaterina Malcoci, Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Nina Doni, Valentina Izbeşciuc, Eugenia Todoraşcu, Ilie Todorov ș.a. 

După absolvirea Şcolii de teatru de la Moscova, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul "Luceafărul" din Chișinău, unde s-a afirmat din primii ani, fiind considerat unul din cei mai talentaţi actori ai scenei. Aici a creat o seamă de roluri importante: Argan în ”Vicleniile lui Scapin” de Moliere, Manolache în ”Las 'că-i bine” de Ana Lupan, Tobey în ”A douăsprezecea noapte” de W.Shakespeare, Jodle în ”Jodle, slugă şi stăpân” de P.Scarron, Pobedonosikov în ”Baia” de V.Maiakovski, Chiriţa în ”Chiriţa în provincie” de V. Alecsandri, Radu Ştefan în ”Radu Ştefan, întâiul şi ultimul” de A. Busuioc, Tatăl în ”Nunta” de B. Brecht ş.a. S-a impus prin originalitate şi inovaţii, solicitând reacţia publicului. A fost un creator de caractere, posedând un spirit parodic şi un stil de joc degajat. A jucat roluri principale în peste 60 de spectacole.

Debutul lui Dumitru Caraciobanu în cinematografie s-a produs în anul 1961, la Studioul ”Moldova-film”, în pelicula ”Omul merge după soare”. A interpretat mai multe roluri principale, cum ar fi: Fane Felinar (”Asteptaţi-ne în zori”), Turculete (”Poienele roşii”), Preda (”Lăutarii”), Mahmud-bei (”La porţile satanei”) ș.a. Potrivit surselor electronice, a fost un actor foarte popular în anii '60-'70 datorită rolurilor interpretate în teatru şi cinema. În anul 1967 i se conferă titlul de Artist Emerit din RSSM, iar în 1978 - Premiul de Stat al RSSM.

Dumitru Caraciobanu a încetat din viaţă la data de 14 noiembrie 1980, la Chișinău, la vârsta de 43 ani şi a fost înmormântat în cimitirul din satul său natal, potrivit dorinţei sale testamentare. La funeraliile sale, actorul şi regizorul Ion Şcurea remarca faptul că Dumitru Caraciobanu ”a fost cel mai aplaudat dintre noi toţi”.

Astăzi, una din străzile municipiului Chișinău îi poartă azi numele – str. Caraciobanu D. (până în 1992–stradela Belinski 1).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!