ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a completat și transmis primul chestionar de aderare la UE

11:45 | 22.04.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Primul chestionar de aderare la Uniunea Europeană a fost completat și transmis astăzi Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul unei ceremonii la care a fost prezentă întreaga conducere a țării, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de transmitere a participat șeful statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks.

Președintele Maia Sandu a anunțat că a convocat astăzi ședința de constituire a Comisiei pentru Integrare Europeană, care întrunește reprezentanți ai mai multor autorități și care are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării R. Moldova la UE.

“Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar, pe care l-am primit de la Comisia Europeană acum 11 zile. UE este un proiect al păcii, bunăstării și prosperității și Republica Moldova, ca o țară mică și vulnerabilă, va fi în siguranță în familia UE. În această familie putem oferi cetățenilor noștri democrație consolidată și bunăstare. Știm ce avem de făcut”, a declarat Sandu.

Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit persoanelor implicate în procesul de completare a chestionarului, pentru abnegația și rapiditatea cu care au muncit.

„Vrem să aducem Europa la noi acasă. La acest chestionar a lucrat multă lume și s-a lucrat peste program, au fost și persoane din societatea civilă, care au muncit pentru a putea aduce un rezultat”, a spus Gavrilița.

Chestionarul a fost transmis Ambasadorului UE la Chișinău, care a punctat rapiditatea cu care acesta a fost completat și a menționat că este un prim pas în drumul lung spre aderarea la UE. „Noi așteptam răspunsurile, pentru că sunt necesare pentru formarea avizului Comisiei Europene. Chestionarul va fi transmis colegilor mei”, a conchis oficialul.

Chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE a fost transmis vicepremierului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, la 11 aprilie curent de către comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie.

img22003125

img22003125

img22003125

img22003125

img22003125

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!