ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicu Popescu: „Astăzi a fost făcut încă un pas important care ne aduce mai aproape de realizarea proiectului nostru de țară – aderarea la UE”

14:06 | 22.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. Declarația viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, după ceremonia în cadrul căreia prim-ministra Natalia Gavrilița a transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks:

„Astăzi a fost făcut încă un pas important care ne aduce mai aproape de realizarea proiectului nostru de țară – aderarea la Uniunea Europeană.

Am spus mereu în cadrul discuțiilor cu oficialii europeni că țara noastră este un stat european, avem un trecut european, limba noastră, româna, este o limbă oficială a UE și locul nostru este în Uniunea Europeană.

După doar 11 zile, printr-un efort interinstituțional fără precedent am reușit să completăm cea de-a treia etapă din parcursul nostru de 10 pași pentru aderarea la Uniunea Europeană: transmiterea răspunsurilor primei părți a Chestionarului referitor la cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Acesta a fost un important exercițiu de mobilizare și coeziune între reprezentanții instituțiilor statului și ai societății civile și este o dovadă clară a faptului că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate, iar viitorul nostru european este ireversibil.

Munca noastră nu se încheie aici, deja lucrăm la completarea celei de-a doua părți a Chestionarului care se referă la aquis-ul comunitar. Cooperăm strâns cu reprezentanții Comisiei Europene, cu președinția franceză în exercițiu, cu statele membre și suntem gata să depunem eforturile pentru a îndeplini condițiile necesare pentru integrarea în familia europeană.

Ne bucură mesajele de sprijin și susținere pe care le-am primit constant în ultima perioadă din partea partenerilor noștri, precum România, Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și alte țări UE.

Echipa MAEIE are un mandat ferm pentru aducerea țării noastre în Uniunea Europeană. Parcursul nostru european ireversibil și integrarea într-un spațiu de Libertate, Stabilitate și Pace reprezintă o prioritate a diplomației noastre”.

img22003133

img22003133

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!