ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova a participat la ședințele anuale ale FMI și Băncii Mondiale la Washington

12:08 | 27.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Delegația de la Chișinău, condusă de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, și guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a avut întrevederi bilaterale cu oficiali ai Fondului Monetar Internațional(FMI), ai Grupului Băncii Mondiale (GBM), Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și membrii Constituenței FMI/GBM în cadrul  şedințelor anuale de primăvară de la Washington, SUA, ale FMI și GBM, care s-au desfășurat în perioada 19-24 aprilie, transmite MOLDPRES.

Discuțiile s-au referit în principal la implementarea programului cu Fondul Monetar Internațional, situația economică globală și cea din Republica Moldova, cooperarea bilaterală, efectele războiului din Ucraina, combaterea inflației ș.a. Reprezentanții ţării noastre au avut întâlniri cu mai mulţi oficiali şi responsabili din cadrul acestor instituţii.

Tematica abordată în acest format a vizat suplimentar impactul conflictului armat din Ucraina asupra situației macroeconomice, măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste,  susținerea refugiaților ucraineni în Moldova.

În cadrul acestor întruniri, s-a vorbit și despre agenda de reforme în sectorul bancar al Republicii Moldova, care și-a dovedit reziliența în timpul ultimelor crize, precum și despre derularea  proiectul Twinning, lansat recent pentru consolidarea sistemului financiar de la noi. Șefii băncilor centrale din Lituania, Belgia și Țările de Jos și-au manifestat deschiderea și susținerea pentru reformele desfășurate de Banca Națională a Moldovei.

Ședințele de primăvară ale Fondului Monetar International și ale Băncii Mondiale constituie o oportunitate majoră de realizare a unui schimb de experiență și opinii ale diverselor țări în domeniile dezvoltării economice și stabilității financiare în contextul evoluțiilor regionale și globale curente, precum și pe termen lung.

Foto: BNM 

img22003209

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!