ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Programul Alimentar Mondial al ONU va continua să susțină țara noastră în gestionarea crizei refugiaților

14:16 | 27.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Programul Alimentar Mondial (PAM) va susține refugiații ucraineni din țara noastră pe termen lung, chiar și după ridicarea stării de urgență, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și PAM a fost semnat de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari și  directorul Executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al Organizației Națiunilor Unite, David Beasley, în cadrul întrevederii cu prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Oficialii au discutat despre consecințele umanitare și economice ale războiului din Ucraina asupra țării noastre și sprijinul de care are nevoie în continuare Republica Moldova în contextul crizei refugiaților, dar și despre suportul pe care PAM îl va acorda familiilor din Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina. 

Șefa Executivului a apreciat suportul PAM în acordarea ajutorului financiar refugiaților și familiilor care îi găzduiesc, oferirea prânzurilor calde oamenilor sosiți în țara noastră, dar și sprijinul logistic de care a beneficiat Republica Moldova în procesul de transportare și depozitare a ajutoarelor umanitare. Premierul a menționat că 92 mii de refugiați din cei 430 de mii care au intrat în Republica Moldova încă mai rămân pe teritoriul țării noastre, iar implicarea comunității internaționale, inclusiv încheierea Memorandumului cu PAM, va permite acordarea asistenței necesare acestora și acoperirea costurilor asociate crizei refugiaților. În acest context, oficialii au convenit asupra unor mecanisme prin care procesul de oferire a ajutoarelor să fie accelerat așa ca acesta să ajungă la cât mai multe familii din Moldova. 

„Republica Moldova și-a demonstrat ferm angajamentul de a asigura protecția celor care caută refugiu în țara noastră - Guvernul a întreprins deja un șir de acțiuni pentru cazarea acestora, oferirea transportului, accesului la educație și servicii medicale. În continuare, ne vom axa pe susținerea familiilor care au primit refugiați și mizăm, în acest sens, pe extinderea programului de transfer în numerar. Din fericire, în această perioadă grea, Moldova nu este lăsată singură", a spus Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul a subliniat că autoritățile caută piețe noi de desfacere pentru produsele moldovenești, exporturile și importurile de pe piețele estice fiind în prezent perturbate. Reprezentații PAM, la rândul lor, au vorbit despre posibilitățile pe care le analizează privind exportul de mere moldovenești către alte state prin intermediul rețelelor PAM. 

David Beasley a mai subliniat că oferirea de asistență financiară imediată refugiaților și gazdelor lor rămâne o prioritate absolută, accentuând că prin semnarea Memorandumului va fi creat un nou cadru de reglementare a prezenței și activității PAM în țara noastră.  

După semnare, Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Programul Alimentar Mondial urmează a fi ratificat de Parlament. Până în prezent, Programul acorda asistența umanitară Republicii Moldova în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.

Foto: Guvern

img22003211

img22003211

img22003211

img22003211

img22003211

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!