ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul are soluții în caz că Gazprom întrerupe livrările din 1 mai, susține prim-ministrul Gavriliţa

18:20 | 27.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Nu avem încă un răspuns de la Gazprom referitor la livrările de gaze din 1 mai, însă Guvernul are soluţii alternative. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, în cadrul conferinţei de presă, desfăşurată astăzi după şedinţa Cabinetului de miniştri, transmite MOLDPRES.

„Nu avem încă un răspuns de la concernul Gazprom cu privire la livrarea gazelor naturale începând din 1 mai. Am explicat anterior poziția Chișinăului şi aşteptăm răspunsul”, a spus premierul.

Totodată, Natalia Gavriliţa a menţionat că Guvernul are soluţii alternative pentru situaţia în care livrările de gaze vor fi întrerupte, iar cetăţenii nu vor rămâne fără gaze.

Săptămâna trecută şi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a dat asigurări că Executivul Republicii Moldova are soluţii pentru menţinerea securităţii energetice a ţării, precum și opţiuni viabile, pe care le va întreprinde pentru asigurarea continuă a cetățenilor cu energie electrică și gaze naturale

”Concernul rus Gazprom nu a oferit, deocamdată, nici un răspuns autorităților de la Chișinău. De aceea, din 1 mai, livrările de gaze naturale sunt incerte. În acest context, şapte companii internaționale sunt gata să livreze gaze naturale în Republica Moldova, inclusiv din România, Polonia și Țările de Jos”, a declarat oficialul.

„Avem soluţii pentru sistarea livrărilor de gaze de către partea rusă, mai ales că avem o experiență de depășire a crizei energetice cu care ne-am confruntat în toamna trecută. Pentru a ne asigura în acest sens,  Guvernul va întreprinde mai multe măsuri din timp, pentru că se ştie că sania trebuie pregătită vara”, a rezumat vicepremierul Andrei Spînu.

Republica Moldova ar putea avea dificultăți în aprovizionarea cu gaz de la 1 mai, atunci când Gazprom ar putea decide sistarea livrărilor de gaze naturale din cauza faptului că un audit la datoriile istorice ale Moldovagaz nu va putea fi făcut până la această dată.

La finele lunii octombrie 2021, Moldovagaz și Gazprom au semnat prelungirea pe cinci ani a contractului de furnizare a gazelor în Republica Moldova. 

img22003221

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!