ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În UTA Gagauz-Yeri a fost sărbătorită limba şi scrisul găgăuz

09:30 | 28.04.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Mai multe activități s-au desfășurat ieri în UTA Gagauz-Yeri cu ocazia sărbătorii limbii şi scrisului găgăuz, transmite MOLDPRES.

Programul a inclus un flashmob la Vulcăneşti, participanţii căruia au cântat în cor imnul autonomiei, iar la Comrat a fost prezentată o ediţie karaoke în limba găgăuză.

De asemenea, la Comrat s-a desfăşurat un festival cultural-ortodox dedicat lui Mihail Ceakir, om de cultură, iluminist găgăuz.

„O limbă trăiește exact atâta, cât este vorbită de oameni. Păstrarea şi dezvoltarea limbii găgăuze este o misiune comună a tuturor locuitorilor autonomiei. Pentru aceasta e nevoie de exemple de bună atitudine faţă de limba maternă. Este foarte important cum vorbim în limba găgăuză, dar şi mai important este – ce vorbim. Comportamentul nostru ar putea stimula dorinţa de a învăţa găgăuza, participând astfel la promovarea şi conservarea limbii noastre”, a relevat Irina Vlah, guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, într-o adresare către participanţii festivalului de la Comrat.

Limba găgăuză (gagauzça sau gagauz dili) este un nume dat limbii turcice vorbită în principal în Republica Moldova, preponderent în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, Ucraina, Bulgaria, Grecia, România etc.

A fost scrisă cu alfabetul grecesc, apoi cu alfabetul limbii române până în 1957, după care a fost adoptată o versiune modificată a alfabetului chirilic destinat limbilor turcice. Astăzi limba găgăuză este scrisă cu alfabetul turc.

Foto: InfoPrut

img22003232

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!