ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Chișinău a fost lansată o campanie pentru depistarea cancerului la sân

09:37 | 28.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 apr. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a lansat Programul municipal de screening al cancerului mamar, transmite MOLDPRES.

Campania are drept scop depistarea precoce, în stadii incipiente, a cancerului de sân prin servicii de screening, fortificarea examinărilor medicale profilactice şi reducerea prevalarea acestei patologii în rândul femeilor din capitală.

Programul va fi implementat în perioada 2022-2025 și își propune reducerea cu 10% a incidenței cazurilor avansate de cancer mamar şi a mortalității cauzate; sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului mamar (în stadiile I şi II); asigurarea accesului a cel puţin 85% din femei la servicii de mamografie.

Pentru realizarea acestei campanii, Primăria a alocat pentru anul în curs din bugetul municipal peste 15 mln de lei. Astfel, în cadrul celor cinci Asociații Medicale Teritoriale din Chișinău vor fi create cabinete de mamografie în cadrul cărora vor fi efectuate screening-ului şi depistarea precoce a cancerului mamar, inclusiv prin dotarea cu câte un mamograf performant.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt la evidenţă peste 10 000 de paciente cu cancer mamar, iar anual se înregistrează circa o mie de cazuri noi. Numărul pacientelor cu cancer mamar este mai redus în municipiul Chișinău, unde se înregistrează circa 350 de cazuri.

Foto simbol

img22003233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!