ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița română Maia Morgenstern își sărbătorește ziua de naștere

18:43 | 30.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mai. /MOLDPRES/. Actrița română de teatru și film, radio, televiziune și cântăreața în limba idiș Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 mai 1962, la București, într-o familie pasionată de teatru. A absolvit Școala Centrală din București (1980). Și-a continuat studiile la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu, actualmente Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (1981-1985). Își începe cariera profesională la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț în calitate de actriță (1985-1988). Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, multiplele roluri în teatru, jucate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București, la Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul de Comedie, la Teatrul Metropolis, la Teatrul Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova etc., zeci de spectacole de teatru radiofonic, teatru și film TV.

Potrivit ”Calendarului Național”, a realizat multiple roluri memorabile în diverse comedii, tragedii şi drame: Gwendolen Fairfax în „Bună seara, domnule Wilde”; Ioana, din „Acești îngeri triști” de Dumitru Radu Popescu; Nebuna din „Teatru descompus” de Matei Vișniec, regia Cătălina Buzoianu; Doamna Warren din „Profesiunea doamnei Warren” de George Bernard Shaw, regia Claudiu Istodor; Amelie în „Jubileul” de Jean-Marie Chevret, regia Radu Beligan; Arkadina în „Pescăruşul” de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban; Clitemnestra în „Orestia” după Sofocle, regia Silviu Purcărete ș.a.

A avut şi numeroase colaborări externe, fiind prezentă, spre exemplu, pe scena sălii Megaron din capitala Greciei, Atena, unde a interpretat rolul Electra în „Electra” de Sofocle, regia Yiannis Margaritis. Teatrul Schauspielhaus din Graz, Austria, în colaborare cu Festivalul Internațional de Artă Contemporană „Steierischer herbst”, a prezentat premiera austriacă a spectacolului „Empire” cu Maia Morgenstern, în regia lui Milo Rau. Spectacolul s-a jucat în limbile română, arabă, greacă și kurdă, cu supratitrări în limba germană (1985-2020).

În anul 2012, Maia Morgenstern a devenit manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București, poziție din care își dedică experiența, energia și pasiunea pentru salvarea culturii, tradiției și civilizației idiș. A creat personaje și în filme: „Triunghiul morții”, „Privirea lui Ulyse”, „Omul zilei”, „Îngerul albastru”, „A șaptea cameră”, „Eva”, „Patul lui Procust”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Orient Express”, „Patimile lui Hristos” etc. (1983-2020). Actrița a fost prezentă și în seriale TV: „Aniela”, „Iubire şi Onoare”, „Las Fierbinţi”, „Fructul oprit”, „Sacrificiul” etc. (2009-2020). A fost numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România (din 2010). În 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania „Salvați Roșia Montană”. Maia Morgenstern a fost și membră în juriile unor prestigioase festivaluri internaţionale: Festivalul de la Geneva (1995), Festivalul de la Salonic (1996), Festivalul de la Angers (1998), Festivalul de la Monte Carlo (2000) şi Carnavalul de la Veneţia (2014) etc.

De-a lungul carierei sale este menționață cu mai multe titluri onorifice și distincții. A devenit prima femeie care a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București (2011). Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara (2017). Filmul „Balanța”, realizat de Lucian Pintilie, i-a adus notorietate internațională, fiind declarată „Steaua de mâine”, obținând și prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A fost distinsă cu Premiul Național „Lucia Sturdza Bulandra” (1993); Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Comandor (România, 2000); Ordinul Artelor şi Literelor, în grad de Cavaler (Franţa, 2012); Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Mare Ofițer (România, 2018). În decembrie 2021, la cea de-a XX-a ediție a Galei Premiului Uniunii Teatrale din Moldova, a fost distinsă cu premiul de excelență.

img22003302

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!