ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

20:34 | 30.04.2022 Categorie: Comunicate

Întrevederea secretarului de stat Veaceslav Dobîndă cu senatorul american Steven D. Daines

Chişinău, 30 apr. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă l-a primit la ministerul de externe pe senatorul Steven D. Daines, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialii s-au referit la provocările generate de contextul de securitate din regiune urmare a războiului din Ucraina, consolidarea și aprofundarea dialogului bilateral în special pe dimensiunea diplomației parlamentare și aspecte curente în reglementarea problematicii transnistrene.

În cadrul întrevederii, secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a subliniat dinamica ascendentă a relațiilor moldo-americane atât pe planul dialogului politic, cât și cel al cooperării în domeniile comercial-economic, securității și combaterii amenințărilor hibride, inclusiv în contextul desfășurării recente a Dialogului Strategic moldo-american și dinamizarea activității grupul de lucru sectoriale (privind aspectele politice și de securitate; privind statul de drept și buna guvernare; privind aspectele economice și energie).

Oficialul moldovean a vorbit despre importanța aprobării pe 27 aprilie cu un vot copleșitor în Camera Reprezentanților a Congresului SUA a rezoluției nr. 833 privind "Exprimarea sprijinului pentru democrația, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova și consolidarea relațiilor dintre Statele Unite și Moldova".

Totodată, demnitarii s-au referit la noul context de securitate din regiune, modul de gestionare de către Republica Moldova a crizei umanitare și a fluxului de refugiați generat de războiul din Ucraina, precum și la modalitățile practice de a sprijini țara noastră, inclusiv pentru asigurarea securității, stabilității și rezilienței economice și energetice.

Apreciind înalt eforturile depuse de autoritățile naționale ale țării noastre în gestionarea crizei refugiaților, oficialul american a reiterat că Statele Unite ale Americii rămâne a fi un susținător consecvent pentru Republica Moldova și va sprijini în continuare țara noastră în implementarea agendei de reforme, gestionarea provocărilor și depășirea consecințelor crizelor generate de mediul de insecuritate regională.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost reconfirmată susținerea pentru independența și integritatea teritorială a țării noastre.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!