ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol despre războiul din Ucraina a realizat Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți

08:26 | 01.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău,1 mai. /MOLDPRES/. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a realizat recent un spectacol lectură după Ivan Davâdov, scriitor și dramaturg rus, care, în urma bombardării orașului ucrainean Mariupol, a scris piesa-recviem ”Epava războiului” despre oroarea declanșată de Rusia în Ucraina, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, secretarul literar al instituției, Ludmila Cerguță, a afirmat că teatrul, avându-l ca invitat pe regizorul lituanian Linas Zaikauskas (care montează piesa „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu), a beneficiat de relația de prietenie dintre cei doi ași teatrali. Din corespondența întreținută cu dramaturgul Ivan Davâdov, care actualmente se află în Londra, Teatrul din Bălți a primit acceptul de a aduce în premieră în culisele mapamondului teatral piesa „Epava războiului”. Traducerea piesei aparține lui Anton Cucu.

Potrivit sursei citate, protagoniștii-actori Onorina Burlac-Tănase și Ciprian Răcilă, transpun în scenă chipul soldatului rus și cel al unei jurnaliste evadate din Rusia, care devin captivi între dărâmăturile unei clădiri bombardate. Cei doi, deși fiind inamici fără alternativă, totuși, rămân în egală măsură supuși aceleiași grave stări de beligeranță. Dialogul perfid dintre ei, în lipsa speranței de a supraviețui, pentru ambii trece treptat într-o discuție despre sensul vieții… „Care …ai tăi, Artiom?, - spune la final eroina Lana, - Ai noștri sunt doar cei doi, din acest subsol – eu și tu”.

”Onorina Burlac-Tănase aduce în scenă proiecția reală a nemilosului război din Ucraina, fiind și eroina principală în acest spectacol, și regizor. Selecția muzicală, cea a imaginilor, inclusiv conceptul afișului aparțin, de asemenea, directorului general interimar al teatrului, Onorina Burlac-Tănase. Premiera spectacolului-lectură va avea loc pe 5 mai, la ora 18.00, cu ușile deschise pentru toți refugiații ucraineni, care se află la Bălți, reprezentanții consulatelor și toată lumea unită în gând și suflet împotriva războiului din Ucraina”, a mai spus Ludmila Cerguță.

img22003303

img22003303

img22003303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!