ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia vrea să anexeze oficial regiunile Lugansk, Donețk și Herson

09:08 | 03.05.2022 Categorie: Externe

Washington, 3 mai. /MOLDPRES/. Washingtonul a declarat luni, 2 mai, că există informaţii "foarte credibile" conform cărora Rusia intenţionează să organizeze referendumuri "la mijlocul lunii mai" în "încercarea de a anexa" republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la OSCE a declarat că "conform celor mai recente informaţii, Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk".

"Aceste informaţii arată că Rusia intenţionează să fabrice de la zero referendumuri" în acest sens "spre mijlocul lunii mai", a consemnat oficialul OSCE.

"Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson, oraş de coastă ucrainean unde administraţia rusă a preluat controlul. Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile", a adăugat Carpenter.

Instituțiile internaționale consideră că "astfel de referendumuri false, voturi complet fabricate, nu vor fi considerate legitime, nu mai mult decât orice încercare de a anexa alte teritorii ucrainene"."Trebuie să acţionăm urgent", a insistat Carpenter, fără a da mai multe amănunte despre ce reacţie ar putea avea ţările occidentale.

Oraşul Herson, situat în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este primul şi până acum singurul oraş important asupra căruia ruşii au preluat complet controlul.

Ucraina acuză, de asemenea, Rusia că doreşte să organizeze în această regiune, ca şi în regiunea vecină Zaporijie, un "referendum" privind independenţa.

Foto: Ukraine 4 Freedom/twitter.com

img22003323

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!