ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile au demarat elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți

13:31 | 03.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Prima ședință a grupului de lucru responsabil pentru elaborarea  Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți, în calitate de pol de dezvoltare, a avut loc recent, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Membrii grupului de lucru au definit obiectivele și au analizat potențiala structură a Programului, transmite MOLDPRES.

„Scopul nostru este să elaborăm pentru municipiul Bălți un program care să propună o analiză complexă, cu accent pe competitivitate, creștere economică, specializare inteligentă etc. Ne dorim un nou document strategic, diferit de cele existente, care să fie un instrument pentru atragerea investițiilor nu doar din fonduri naționale, ci mai cu seamă din fonduri externe”, a afirmat directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

În cadrul ședinței, reprezentanții Primăriei Bălți s-au referit la documentele strategice locale în vigoare ale municipiului. Printre acestea sunt Strategia de dezvoltare socio-economică a municipiului Bălți pentru anii 2021-2025, Programul de Revitalizare Urbană al municipiului Bălți pentru anii 2022-2024 (etapa II), Planul de Acțiuni pentru un Oraș Verde al municipiului Bălți, Planul de Dezvoltare Economică Locală al municipiului Bălți pentru anii 2020-2022.

Viitorul Program va contribui la accelerarea dezvoltării municipiului Bălți în calitate de pol de dezvoltare. Documentul strategic se va axa pe sprijinirea consolidării rolului și funcțiilor municipiului Bălți în calitate de al doilea oraș al Republicii Moldova, pentru creșterea atractivității față de investitori și forța de muncă tânără și calificată; promovarea unei mai bune conectivități naționale și internaționale; sprijinirea schimbărilor structurale ale economiei locale pentru susținerea unei creșteri economice inteligente bazate pe avantajele competitive regionale.

Grupul de lucru responsabil pentru elaborarea Programului de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți include zece membri, care reprezintă Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ADR Nord, Primăria Bălți, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Zona Economică Liberă „Bălți” și Centrul regional de asistență și informare a organizațiilor neguvernamentale „Contact”.

Foto: ADR Nord

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!