ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au început Zilele filmului ucrainean în R. Moldova

13:18 | 03.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Cinci documentare vor fi proiectate în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor filmului ucrainean în R. Moldova, care se vor desfășura la Chișinău în perioada 3-5 mai, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are un scop caritabil, iar mijloacele financiare de la vânzarea biletelor (costul unui bilet este de 150 de lei) vor fi direcționate spre ajutor Centrului de plasament temporar al refugiaților din Ucraina aflat la Chișinău, pe Drumul Viilor, 38/1.

Cele cinci  documentare sunt: „Pământul este albastru, ca o portocală”, ”Mariupolis”, ”Bunicile de la Cernobîl”, ”Vatra vie” și ”Iobagi fără glorie”. Acestea vor fi proiectate la Centrele ”Artcor” și ”Mediacor”.

Zilele filmului ucrainean în Moldova sunt organizate de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova și Asociația Tinerilor Ucraineni din Moldova, sub egida Ambasadei Ucrainei în R. Moldova și cu sprijinul activ al USAID, Ambasadei Suediei în Moldova, Artcor, Mediacor, UNHCR, Moldova pentru Pace, Comunității femeilor ucrainene din Moldova, cinema online „Takflix”, Congresului Internațional al Organizațiilor ucrainene de Tineret și Rotari Club Chișinău.

Zilele filmului ucrainean în Moldova au fost create în parteneriat și la inițiativa Agenției Naționale a Ucrainei pentru Cinema - maratonul caritabil de film „CinemAid Ucraina”. În cadrul maratonului, 76 de filme de producție ucraineană vor fi proiectate în 50 de țări ale lumii. Co-organizatorii maratonului „CinemAid” sunt, de asemenea, Academia Ucraineană de Film, Asociația Ucraineană de Film, UkrKinoFest, Uniunea Antreprenorilor din Industria TV și Film, ONG „Nareshti”, Fundația de Caritate „Doors” și „Centrul pentru Dezvoltarea Industriilor Creative”.

Ca parte a cooperării cu inițiativa „CinemAid”, o parte din încasările din proiecția filmului „Iobagi fără glorie” vor fi transferate pentru a susține industria cinematografică din Ucraina în timp de război. Filmele vor fi prezentate în limba lor originală cu subtitrare în engleză.

Mai multe informații pot fi găsite pe pagina evenimentului:  facebook.com/events/505714627711464/505714634378130  și pagina Centrului de plasament temporar al refugiaților: facebook.com/ukr.refugees.md/ 

img22003336

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!