ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață actorul Igor Mitreanu

16:59 | 03.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și film, Igor Mitreanu, angajat al Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Artist al Poporului, s-a stins din viață în dimineața zilei de astăzi, la vârsta de 56 de ani,  relatează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut de către Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”. În mesaj se subliniază, între altele, că Igor Mitreanu a plecat la îngeri, lăsând scena Teatrului National ”Satiricus Ion Luca Caragiale” tristă și pustie fără verva și umorul său inegalabil, rolurile admirabile, care ne-au încântat de-a lungul celor mai bine de trei decenii, de când există Satiricus. Teatrul a fost dragostea de o viață a maestrului Igor Mitreanu, un artist mereu iubit și admirat de spectatori, care își înzestra personajele cu multă veridicitate și naturalețe, indiferent de genul spectacolului în care apărea: dramă, comedie, satiră sau spectacol de varietăți. Actorul Igor Mitreanu a adunat în palmaresul său circa 40 de roluri în spectacole de teatru, dar și în mai multe filme. Factura sa actoricească deosebit de expresivă l-a avantajat în crearea unor roluri de eroi puternici, sinceri şi hotărâți în acțiuni, dar totodată sensibili, romantici, idealiști.

Igor Mitreanu a creat o adevărată galerie de personaje pline de farmec şi inedit: José în ”Carmen” de Prosper Merimee, Tipul în ”SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Lae Popescu în ”Jertfe patriotice” de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Beghemot în ”Maestrul si Margarita” de Mihail Bulgakov, Brânzovenescu în ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, Nae Ipingescu în ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, Vlad Sergentu în ”Golanii revoluției moldave” de Constantin Cheianu, Lucius în ”Caligula” de Yozef Toman, Necunoscutul în ”Made in Moldova!” de Constantin Cheianu, Liderul în ”Țara asta, a uitat de noi” de Constantin Cheianu, ”Duhul în Hamlet” de William Shakespeare, Aubin în ”Doctor de femei” de Georges Feydeau, Omul care surâde continuu în ”Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec, Antonio în Hoțul de Dario Fo, Evdokim Zaharovici Jigalov în ”Nunta” de A. P. Cehov ș.a.

”Prin personajele cărora le-a dat viață pe scena Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale” a contribuit plenar la succesul montărilor realizate de această trupă unică. În perioada renașterii naționale, dar şi ulterior Igor Mitreanu colaborează fructuos cu radioteleviziunea națională. Pe lângă multitudinea de roluri create în cadrul unor emisiuni şi spectacole televizate, el a realizat şi roluri în filme artistice, a dublat mai multe roluri în limba română. Cu adâncă tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, întregii comunități teatrale și cinematografice de la noi, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Maestrul Igor Mitreanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace”,  se mai spune în mesajul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”.

Igor Mitreanu s-a născut în satul Răcăria, raionul Râșcani. A absolvit Școala de Cultură din Soroca, specialitatea – regizor al colectivelor dramatice de amatori și Institutul de Arte, specialitatea actor pentru teatrul de păpuși, cursul experimental, prima promoție,  u profesorii Titus Jucov și Victor Ștefaniuc. La Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” a lucrat de la înființarea acestuia. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit” și în 2019 -  cu cel de ”Artist al Poporului”.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!