ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

10:30 | 04.05.2022 Categorie: Comunicate

Avere nejustificată de peste 660 mii lei depistată de ANI

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. În perioada 18-29 aprilie 2022, Autoritatea Națională de Integritate a emis trei acte de constatare pe avere. În unul s-a stabilit încălcarea regimului juridic al averii la un ex-director a unei instituții publice. În alte două acte s-a stabilit diferențe substanțiale pe numele a doi procurori în sumă de peste 400 mii lei în primul caz și respectiv în sumă de peste 260 mii lei în al doilea caz.

În două acte de constatare au fost stabilite conflicte de interese admise de un primar și de un ex-director al Unității de Implementare a Proiectelor. Incompatibilități de funcție au fost constatate la un primar și la un funcționar public din cadrul unui Consiliu raional.

Au fost inițiate patru controale referitor la posibile conflicte de interese admise de către un consilier local, un director de Gimnaziu-Grădiniță, un director al Grădiniței-Creșă și un director al Grădiniței. O procedură de control a averii a fost pornită pe numele unui funcționar public.

Un conducător al unei instituții publice, trei primari, un consilier, patru funcționari publici și un funcționar public cu statut special ar putea fi sancționați pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale și pentru conflictele de interese admise. În acest sens, inspectorii de integritate au pornit 10 cauze contravenționale pe numele acestora.

Unui consilier i-a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru nedeclararea/nesoluționarea conflictului de interese. Alt funcționar public a fost sancționat cu o amendă de 1500 lei pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale, fiind achitați deja 750 lei.

Nouăsprezece subiecți ai declarării au declarat în termen conflictele de interese. Toate conflictele de interese au fost soluționate. Au fost eliberate 67 Certificate de integritate.

Reprezentanții ANI au acordat 170 consultanțe pe domeniul de activitate, inclusiv 32 consultații telefonice la Linia instituțională de informare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!