ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primul preşedinte belarus Stanislav Şuşkevici a murit la 87 de ani

11:34 | 04.05.2022 Categorie: Externe

Minsk, 4 mai. /MOLDPRES/. Primul preşedinte al Belarusului independent şi unul dintre groparii URSS, Stanislav Şuşkevici, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat miercuri soţia sa pentru AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Sperăm că vor avea loc funeralii de stat, însă nimeni nu ne-a contactat" până în prezent, a spus văduva sa, Irina Şuşkevici.

Conform mai multor media, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie. Soţia sa a spus la sfârşitul lunii aprilie că soţul său este la reanimare.

La 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destrămarea URSS, forţându-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, să demisioneze, ceea ce a însemnat practic moartea puterii sovietice.

Însă, din 1994, Şuşkevici a fost constrâns de deputaţi să plece, acuzat, alături de alţi responsabili, de corupţie într-un raport al şefului unei comisii parlamentare anticorupţie, Aleksandr Lukaşenko.

Câteva luni mai târziu, acesta din urmă câştiga alegerile prezidenţiale în faţa lui Şuşkevici şi a altor candidaţi.

După 30 de ani, Lukaşenko este încă la putere, în fruntea unui regim autoritar pe care îl controlează prin toate pârghiile.

Stanislav Şuşkevici a condus la rândul său până în 2018 un partid social-democrat de opoziţie. În 2012, după o mişcare de contestare, el a spus că regimul belarus i-a interzis să părăsească ţara.

Ca reacţie la o amplă mişcare de protest împotriva realegerii sale în 2020, preşedintele Lukaşenko a orchestrat o represiune încă şi mai mare împotriva opoziţiei, mass-media şi ONG-urilor independente.

Foto: telegram

img22003360

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!