ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciul Vamal recomandă transportatorilor utilizarea sistemului electronic de declarare prealabilă

12:05 | 04.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a recomandat transportatorilor de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR să utilizeze sistemul electronic de declarare prealabilă TIR-EPD (TIR Electronic PRE-Declaration). Îndemnul se înscrie în contextul traficului majorat de camioane cu mărfuri la frontiera moldo-română, atât pe direcția de ieșire, cât și pe cea de intrare în țară, transmite MOLDPRES.

Prin TIR-EPD, autoritățile vamale au posibilitatea de a completa mai rapid Carnetul TIR în format electronic, fapt care facilitează analiza riscurilor înainte de sosire și face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură și mai rapidă.

Totodată, transportatorii care fac parte din sistemul de pre-declarare electronică TIR-EPD beneficiază de regimul prioritar de traversare a frontierei, fiind supuşi unui număr redus de controale şi formalităţi.  

TIR-EPD reprezintă o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit pre-declarații electronice către autoritățile vamale din diferite țări care urmează a fi tranzitate (itinerar, document de transport (CMR), factura comercială (INVOICE), tipul de marfă, cantitatea transportată, număr de înmatriculare a unității de transport, nume și prenume conducător auto).

Foto: Serviciul Vamal

img22003362

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!