ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

15:18 | 04.05.2022 Categorie: Comunicate

Evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, discutată la Tirana de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și omologul său albanez, Ulsi Manja

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, s-a întâlnit astăzi la Tirana cu omologul său albanez, Ulsi Manja. Principalul subiect al discuției a fost implementarea mecanismului de vetting în rândul judecătorilor și procurorilor în Albania.

„Pentru că Republica Moldova este la etapa de implementare a mecanismului de pre-vetting și de elaborare a cadrului legal privind vettingul, suntem interesați să aflăm mai multe despre implementarea mecanismului de vetting, instituțiile implicate și accesul la informații, provocările întâlnite și lecțiile învățate, dar și care sunt rezultatele obținute și percepția cetățenilor după evaluarea judecătorilor și procurorilor”, a spus ministrul Justiției al Republicii Moldova.

În cadrul discuției, Sergiu Litvinenco a reiterat că țara noastră are o agendă ambițioasă de reformă pentru sectorul justiției, având ca obiectiv principal lupta împotriva corupției și instaurarea statului de drept. Iar evaluarea integrității și eliberarea din sistem a judecătorilor și procurorilor corupți și cu probleme de integritate este una dintre reformele majore, așteptată de toți cetățenii.

La rândul său, ministrul Justiției din Albania a apreciat faptul că Republica Moldova a început reforma justiției de la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor – principalele instituții care monitorizează activitatea judecătorilor și procurorilor, menționând cât de important este ca în componența acestora să fie oameni onești, cu verticalitate și integri. De asemenea, partea albaneză a dat asigurări că va continua să împărtășească lecțiile învățate în perioada implementării mecanismului de vetting și va veni cu recomandări pentru o implementare mai eficientă în țara noastră, care să dea rezultate.

La finalul discuției, ministrul Sergiu Litvinenco i-a mulțumit omologului său Ulsi Manja și colegilor săi pentru deschidere și suport, subliniind importanța experienței altor state privind aplicarea corectă a mecanismului de evaluare.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, întreprinde o vizită de lucru în Albania, în perioada 3-6 mai 2022. Din delegația Republicii Moldova fac parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, partenerilor de dezvoltare și ai societății civile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!