ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regimul juridic al activităților de filantropie și sponsorizare va fi simplificat

15:46 | 04.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de modificare a Legii cu privire la filantropie și sponsorizare. Mai exact, se propune excluderea deficiențelor și prevederilor ambigue din lege, pentru a simplifica regimul juridic al activităților de filantropie și sponsorizare, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

„Actuala lege este în mare parte una învechită, neadaptată la realitățile sociale actuale, cu formulări desuete, nereglementând în mod clar modul de realizare a activităților de sponsorizare și filantropie. Nefiind făcută o deosebire clară între filantropie și sponsorizare, și în condițiile lipsei normelor privind contractul de sponsorizare/filantropie, inclusiv a mecanismelor de realizare a activităților pomenite, organizațiile necomerciale nu le utilizează sau le utilizează foarte rar”, a spus secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Astfel, se propun modificări pentru clarificarea regimului juridic al activităților de filantropie și sponsorizare, cum ar fi oferirea unor definiții mai lămuritoare pentru noțiunile de activitate filantropică, activitate de sponsorizare, filantrop, sponsor, beneficiar al activităților filantropice și de sponsorizare; revizuirea și lărgirea listei domeniilor ce se încadrează în scopurile activităților filantropice și de sponsorizare; clarificarea expresă a potențialilor beneficiari ai acestor activități; stabilirea unor reglementări mai clare cu privire la evidenţa și modalitatea de utilizare a donațiilor, transparența activității filantropice și de sponsorizare etc.

De asemenea, vor fi excluse unele prevederi care s-au dovedit a fi ineficiente/inaplicabile pe parcursul timpului. Este vorba de abrogarea prevederilor din lege referitoare la organizația filantropică, precum și a normelor referitoare la modul de creare, lichidare și de desfășurare a activității acestui tip de organizație necomercială. Abrogarea acestor prevederi și lichidarea instituției organizației filantropice se justifică prin faptul că scopurile constituirii unei asemenea organizații pot fi atinse, potrivit prevederilor legale actuale, prin intermediul altor tipuri de organizații necomerciale (de exemplu, asociații obștești, fundații etc.).

Proiectul de lege urmează să fie remis Parlamentului spre examinare.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!