ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită de lucru la Kiev

19:19 | 04.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit astăzi cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, în cadrul unei vizite de lucru la Kiev, la care a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu i-a reiterat omologului său solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldav față de Ucraina. ”De la începutul războiului, țara noastră a condamnat cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse și a exprimat deplina susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat președintele Parlamentului.

Igor Grosu și Lilian Carp au vizitat și localitățile Bucea, Gostomel și Irpin, care au suferit atrocități ce au șocat o lume întreagă. ”Acest război trebuie oprit, iar crimele de război investigate și pedepsite. Ucraina în fața întregii lumi astăzi este o întruchipare a curajului și a determinării de a-și apăra valorile și dreptul de a-și alege viitorul”, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, Igor Grosu a comunicat oficialilor ucraineni despre disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat, astfel ca populația civilă să se simtă în siguranță. 

Guvernul Republicii Moldova a acordat ajutor umanitar în mărime de circa 1,2 milioane de euro regiunilor Vinița și Odesa. La momentul actual, este în pregătire următorul pachet umanitar cu produse medicale (medicamente și echipamente).

Președintele Parlamentului a subliniat faptul că Moldova, din prima zi de război, este alături de Ucraina și cetățenii săi care fug din calea urgiei. Aproape jumătate de milion de refugiați din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, iar 100 de mii de refugiați se află actualmente în țara noastră. Circa două mii de copii din Ucraina sunt înscriși în instituțiile de educație generală ale țării.

”De asemenea, Republica Moldova se află în deplină conformitate cu sancțiunile financiare impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei”, a remarcat șeful Legislativului.

Președintele Parlamentului a subliniat faptul că Republica Moldova va rămâne solidară cu lupta dreaptă a poporului ucrainean pentru libertatea și integritatea teritorială și va continua să îi ofere tot suportul necesar.

Foto: Parlament

img22003383

img22003383

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!