ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forțele militare ruse simulează tiruri de rachete nucleare

08:26 | 05.05.2022 Categorie: Externe

Moscova, 5 mai. /MOLDPRES/. Armata rusă a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în contextul în care forţele lor îşi continuă ofensivele în Ucraina, au afirmat miercuri, 4 mai,  surse de la Moscova, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Cea de-a 70-a zi a intervenţiei ruse în Ucraina, în care a  fost făcut acest anunț, a fost un prilej pentru bilanțul acestei etape groaznice a războiului. Zeci de mii de morţi, cea mai mare criză de refugiaţi în Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate - iată doar un rezultat intermediar al acestei mari nenorociri a secolului al XXI-lea.

Imediat după ce a trimis trupe în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice.

În cursul manevrelor militare din 4 mai din regiunea Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Moscova a efectuat lovituri unice şi multiple asupra unor ţinte care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare şi posturi de comandă ale unui inamic fictiv, a precizat comunicatul.

Rușii au exersat, de asemenea, "operaţiuni în condiţii de radiaţii şi contaminare chimică". În total peste 100 de militari au participat la aceste exerciţii. Rusia şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după ce a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Kremlinul a avertizat asupra unor represalii "rapide ca fulgerul" dacă Occidentul intervine direct în conflictul din Ucraina. În ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

"De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare", a declarat marţi Dimitri Muratov, redactor-şef al unui jurnal rus independent şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

img22003387

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!