ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele ucrainean a cerut ajutorul secretarului general al ONU pentru salvarea răniților blocați la Azovstal din cauza rușilor

08:37 | 05.05.2022 Categorie: Externe

Kiev, 5 mai. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski i-a cerut miercuri, 4 mai, secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la salvarea răniților și oamenilor blocați la oțelăria Azovstal, asediată și bombardată constant de invadatorii ruși, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva”, i-a transmis Zelenski lui Guterres în cursul unei discuţii telefonice.

Structurile ONU au participat duminică, la organizarea evacuării a peste o sută de civili retraşi în Azovstal împreună cu militarii ucraineni care apără acest ultim punct de rezistenţă din portul strategic, controlat aproape în întregime de forţele ruse. Chiar și după evacuarea de duminică, sute de soldați și civili, printre care și copii, rămân blocați în galeriile subterane ale Azovstal.

Kremlinul  a anunţat, miercuri seară, că forţele sale vor înceta focul asupra oţelăriei şi vor deschide un coridor umanitar timp de trei zile de joi pentru a evacua civili.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la militari, în timp ce, potrivit apărătorilor oraşului Mariupol, la faţa locului sunt câteva sute de soldaţi răniţi.

Vadim Boicenko, primar exilat al orașului Mariupol a făcut referire la „lupte violente” la Azovstal, miercuri. Potrivit lui Boicenko, „artilerie grea, tancuri şi aviaţie” sunt implicate în această ofensivă rusă, precum şi „nave care s-au apropiat” de coastă. Trupele ruse încearcă să îi „distrugă” pe soldaţii ucraineni baricadaţi în Azovstal, a anunţat armata ucraineană, seara.

„Cu sprijinul aviaţiei, inamicul şi-a reînnoit ofensiva pentru a prelua controlul asupra oţelăriei. Fără succes”, a afirmat statul-major al armatei.

Orașul-port Mariupol, încercuit de forțele ruse și bombardat timp de 70 de zile, rezistă încă cu un grup mic de ostași ucraineni, adăpostiți în uzina Azovstali.

img22003388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!