ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania susţine regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă pentru raioanele Briceni, Glodeni și Sângerei

11:30 | 05.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Formarea noilor competențe în domeniul regionalizării serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (AAC) și consolidarea cunoștințelor în acest sens au fost obiectivele unui training, desfășurat de Filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova și Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, în cadrul unui proiect de planificare în domeniul managementului apelor implementat prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova, transmite MOLDPRES.

Trainingul a avut loc ieri, la Bălți, și a reunit autorități publice locale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai organizațiilor neguvernamentale din raioanele Briceni, Glodeni și Sângerei.

„Regionalizarea serviciilor de AAC este un concept nou pentru Republica Moldova și necesită a fi înțeles și aplicat în mod corespunzător. Procesul de regionalizare a serviciilor AAC ține de competența autorităților publice locale, care au nevoie de sprijin pentru realizarea acestor sarcini. Prin acest training, dorim să facilităm procedurile de regionalizare, prin informarea reprezentanților autorităților administrației publice locale, care să transmită mesajul consiliilor locale, în a căror competență este aprobarea acțiunilor privind furnizarea/prestarea serviciilor de AAC și realizarea proiectelor de infrastructură”, a estimat Maria Prisacari, directorul ADR Nord. 

Potrivit Elenei Verenciuc, șefa Secției planificare și cooperare regională a ADR Nord, proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”, în cadrul căruia a avut loc trainingul, urmărește crearea cadrului de planificare necesar pentru atragerea investițiilor în sectorul AAC și planificarea eficientă a resurselor pentru a asigura un acces echitabil la servicii de calitate de apă și canalizare.

„Proiectul va avea impact asupra vieții socio-economice a raioanelor Briceni, Glodeni și Sângerei în ceea ce privește calitatea mai bună a apei, o gamă mai largă de activități agricole și neagricole (diversificare economică), dezvoltarea turismului datorită accesului la AAC și facilități necesare în toate domeniile de activitate datorită valorificării investițiilor în acest domeniu”, a explicat sursa citată.

Proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor” este implementat de ADR Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova (SDG Innovation Fund Moldova), în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”. Acesta este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Foto: ADR Nord

img22003398

img22003398

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!