ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE: Prețurile la carburanți sunt influențate de creșterile cotațiilor la bursele internaționale

13:02 | 05.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi că prețurile mari la carburanți sunt influențate de creșterile cotațiilor la bursele internaționale și cursul de schimb al monedei naționale, comunică MOLDPRES.

Într-un comunicat emis de instituție se spune că cotațiile Platts la benzină și motorină pe parcursul ultimelor 14 zile au crescut constant fiind înregistrate valori cuprinse între 1008 $/tona și 1157 $/tona la benzină și între 1066 $/tona și 1205 $/tona la motorină. În consecință, în perioada de referință prețul benzinei la bursele internaționale a înregistrat o evoluție ascendentă de circa 149 $/tona, iar cel al motorinei de 139 $/tona. În plus, a fost înregistrată o creștere a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA cu circa 0,20 lei.

“ANRE reiterează că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor, fiind exclusă orice posibilitate de intervenție a companiilor petroliere în mecanismul aplicat”, se mai spune în comunicat.

Conform ultimelor prețuri anunțate de ANRE pentru benzina 95, moldovenii vor scoate din buzunar 27,97 lei pentru un litru, iar pentru motorină vor plăti 27,63 lei.

img22003403

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!