ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretariatul Comunității Energetice va susține R. Moldova în depășirea crizei energetice

19:34 | 05.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Situația actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu  gaze naturale, dar și provocările din sectorul energetic au fost discutate astăzi de prim-ministra Natalia Gavrilița și conducerea Secretariatului Comunității Energetice (SCE). La data de 1 aprilie curent, SCE a deschis un oficiu la Chișinău, pentru a ajuta R. Moldova în modernizarea sectorului energetic și implementarea reformelor ce țin de legislația europeană, în beneficiul cetățenilor țării noastre, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a menționat că implicarea SCE și suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și vor contribui la avansarea în asigurarea securității energetice.

„Întărirea capacităților pentru depășirea provocărilor din sectorul energetic, este un lucru esențial în asigurarea stabilității noastre economice, sociale și politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislația țării noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur și mai rezistent la actualele și viitoarele provocări atât la furnizarea gazelor naturale, cât și la electricitate. Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavrilița. 

Prim-ministra s-a referit la acțiunile întreprinse deja de Executiv pentru sporirea securității aprovizionării cu gaze naturale și asigurarea accesului neîntrerupt al cetățenilor la energia electrică, menționând că prioritare rămân investițiile în surse regenerabile. 

La rândul său, directorul SCE, Artur Lorkowski, a dat asigurări că Republica Moldova va fi susținută și în continuare în implementarea acquis-ului european în domeniul energetic, crearea unei piețe energetice transparente și echilibrarea sistemului de energie electrică din regiune.

Comunitatea Energetică este o organizație internațională care reunește mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia și Ucraina. Țara noastră este membru al Comunității Energetice începând cu anul 2010. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!