ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

20:01 | 05.05.2022 Categorie: Comunicate

A 3-a ședință din acest an a grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății

Chişinău, 5 mai. /MOLDPRES/. Astăzi, 5 mai, experții grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au întrunit într-o nouă reuniune (ultima a avut loc în data de 13 aprilie curent), în cadrul căreia au continuat discuțiile axate pe procedura de import a medicamentelor neautorizate de către agenții economici din regiunea transnistreană ce desfășoară activitate farmaceutică licențiată în Republica Moldova.

Delegația Chișinăului a fost condusă de către dna Zinaida Bezherhni, Secretar de stat la Ministerul Sănătății, coordonatoarea grupului de lucru sectorial din partea Chișinăului, cu participarea directorului Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), dl Dragoș Guțu, reprezentantei OMS în Republica Moldova, dna Miljana Grbic, și a funcționarilor Biroului politici de reintegrare.

Au fost abordate mai multe aspecte tehnice și procedurale care determină logica deciziilor aprobate de Comisia pentru autorizarea medicamentelor din cadrul AMDM, iar experții de la Chișinău au înaintat un amalgam de alternative care ar permite evitarea apariției unui deficit de medicamente pe piața farmaceutică din regiune și respectarea prevederilor legislației naționale în vigoare, inclusiv a cerințelor de control a calității medicamentelor.

Chișinăul a exprimat disponibilitatea examinării și comparării listelor de medicamente esențiale de pe ambele maluri ale Nistrului și a uniformizării acestora în lista unica a Republicii Moldova în vederea evitării blocajelor înfruntate în prezent, cu aprobarea unei decizii la nivelul factorilor decizionali relevanți.

Cu referire la aspectele problematice relatate de către agenții economici din regiune prezenți la ședință, delegația moldovenească a reiterat propunerea de organizare a unor instruiri tematice suplimentare facilitate de către specialiștii instituțiilor naționale de profil, cu sesiuni de întrebări/răspunsuri/precizări, care ar permite evitarea pe viitor a dificultăților procedurale întâmpinate la importul medicamentelor neautorizate.

În acest sens, Misiunea OMS în Moldova și-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistența necesară și de a facilita organizarea cursurilor tematice.

Experții au convenit să continue dialogul pe marginea problemelor curente.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!