ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

09:28 | 06.05.2022 Categorie: Comunicate

Implementarea Programului de Recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați RM – UE, tot mai aproape - Reprezentanții Serviciului Vamal, în vizită de validare în Germania

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. În perioada 3-5 mai 2022, delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova, condusă de Directorul adjunct, Lidia Ababii, s-a aflat la Augsburg, Germania, pentru vizita de validare a Programului AEO din Germania în contextul implementării programului de Recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați (AEO) Republica Moldova - Uniunea Europeană. În comun cu expertul AEO din cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniunea Vamală (DG TAXUD) a Comisiei Europene, a expertului din cadrul administrației vamale a României, cât și al Înaltului Consilier al Uniunii Europene în Republica Moldova pe domeniul vamal și fiscal, a fost evaluată funcționalitatea programului AEO din Germania prin prisma compatibilității acestuia din punct de vedere operațional cu standardele aplicate în Republica Moldova, în vederea recunoașterii reciproce.

Timp de trei zile, delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova s-a familiarizat cu structura organizațională a programului AEO din Germania, metodologia analizei de risc, procesul de aplicare, autorizare și monitorizare. De asemenea, au fost efectuate vizite de lucru la două companii deținătoare a statutului AEO din Germania.

Această activitate se înscrie în șirul vizitelor de lucru stabilite în planul de acțiuni de implementare a Acordului de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO din Republica Moldova - Uniunea Europeana (România 22-24 februarie 2022, Germania 3-5 mai 2022), o prioritate care derivă din angajamentele asumate conform Acordului de Asociere.

Menționăm, că Uniunea Europeană a acordat asistență Serviciului Vamal al Republicii Moldova în dezvoltarea unui sistem complex de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Noul sistem de schimb de date AEO este primul sistem de conectare între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre ale Uniunii Europene, deschizând astfel calea pentru viitoarele instrumente de cooperare între parteneri.

Încheierea Acordului de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO între Republica Moldova și statele membre ale Uniunii Europene va oferi anumite beneficii mutuale agenților economici, printre care tratamente prioritare la trecerea frontierei - o bandă specială destinată deținătorilor autorizației AEO și un număr redus de controale.

Vizita de validare a Programului AEO din Germania este un bun prilej să trecem în revistă realizările obținute pe Planul de acțiuni privind Acordul de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO Uniunea Europeană - Republica Moldova, or Serviciul Vamal al Republicii Moldova este angajat plenar în implementarea tuturor prevederilor Acordului de Asociere, astfel încât să devenim o instituție racordată la normele comunitare în domeniul asigurării securității economice și facilitării comerțului internațional.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!