ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Gheorghe Doni a lansat o carte de versuri

12:02 | 06.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. O carte de versuri intitulată "Ochii demiurgici ai Iubirii”, semnată de poetul, publicistul și traducătorul Gheorghe Doni, a fost lansată ieri la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Gheorghe Doni a menționat că volumul are 135 de pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Aceasta este cea de-a cincea carte a autorului, în ea fiind incluse, după cum ne-a mărturisit poetul, versuri scrise în mare parte în perioada pandemiei de Coronavirus din ultimii doi ani. ”Volumul conține trei compartimente. Primul, având titlul "Cu inima în palmă", prezintă un florilegiu de poezii cu tematică largă, ce vizează însuși actul de creație, poziția eroului liric în raport cu lumea înconjurătoare, aspirațiile acestuia întru bine, adevăr și frumos. Al doilea compartiment, cu titlul sugestiv "Mor să te văd cum strălucești în toate", include creații din lirica de dragoste. Cel de-al treilea compartiment - "Jurnal din carantină" - preia și dezvoltă aceleași, precum și alte motive caracteristice poeziei mele, cu idei și trăiri, de care suntem marcați cu toții în perioada de tristă pomină, pe care mai continuăm să o parcurgem”, a precizat autorul.

Prezent la eveniment, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că acest volum exprimă imaginea lui Gheorghe Doni consacrată deja în literatură, a poetului care s-a axat pe două registre. ”El cultivă în mod programatic două registre – versul clasic, versul rimat, poezia înțeleasă ca o copie a sentimentului pur, ca o copie a sentimentului erotic în cazul dat și, pe de  altă parte, cu aceeași dezinvoltură, putem spune, cultivă și versul alb, versul liber în spirit mai nou, modern și chiar postmodern. Această tendință s-a manifestat încă din anul 1995, anul debutului său literar. Cunosc foarte bine acest lucru, deoarece eu am fost prefațatorul cărții sale de debut și astfel eu am dreptul moral, dar și obligația morală să urmăresc evoluția și demersul poetic al acestui autor. Constat cu bucurie că el s-a realizat în mai multe volume de poezie și cartea de astăzi este încă o confirmare a acestui fapt și ea reprezintă o nouă vârstă interioară, o nouă vârstă poetică, o nouă etapă în creația sa”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

Gheorghe Doni s-a născut la 6 februarie 1955 în satul Brăviceni, raionul Orhei. În anul 1979, a absolvit Facultatea de Filologie, secția de Jurnalism a Universității de Stat din Chișinău. Primul volum de poezie, "Altarul deziluziilor", i-a apărut în anul 1995, fiind distins cu Premiul Salonului Național de Carte, ediția a V-a. Alte două cărți de poezie i-au apărut în 2018 – "Revelațiile scribului" și în 2019 – "Totul e altfel decât știm că este". În 2020 a editat cartea "Două voci / Два голоса", scrisă în colaborare cu poeta și traducătoarea Liuba Feldsher din Israel și cu o postfață semnată de academicianul Nicolae Dabija. În 2021, poetului și traducătorului Gheorghe Doni i s-a acordat Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova "Pentru Relații Culturale".

img22003440

img22003440

img22003440

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!