ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a vizitat Centrul de recuperare pentru copii din Ceadâr-Lunga

19:45 | 06.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 mai. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru în UTA Găgăuzia, prim-ministrul Natalia Gavrilița a mers la Centrul de recuperare pentru copii din orașul Ceadâr-Lunga, specializat în tratamentul copiilor și adulților cu boli respiratorii, cele ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Pe parcursul pandemiei, instituția a fost reprofilată în Centru de reabilitare post COVID-19, oferind doar pe parcursul anului trecut servicii medicale de recuperare pentru 859 de copii, afectați de virus. În prezent, Centrul a revenit la acordarea tratamentelor neurologice, pulmonare și locomotorii, deservind anual cca 2800 de pacienți. 

Potrivit medicului-șef, Tatiana Damașcan,  în echipa centrului activează medici calificați, care ar putea oferi și servicii de consiliere și reabilitare psihologică copiilor din familiile de refugiați ucraineni, care au fost afectați de război. „Avem în echipă terapeuți, reabilitologi, logopezi, dar și psihologi, care au o mare experiență în tratamentul copiilor cu diverse afecțiuni neurologice și psihologice. Instituția noastră primește copii din întreaga țară, iar durata tratamentului constituie 18 zile. În prezent, în Centru se află 70 de copii”, a menționat Tatiana Damașcan.

Natalia Gavrilița a mulțumit echipa instituției pentru efortul depus, în special în perioada crizei pandemice, care a pus o presiune enormă pe sistemul național de sănătate. 

„De la bun început ne-am propus să muncim în direcția fortificării sistemului de sănătate și implementării unui Program Național de Modernizare a Instituțiilor medicale. Un sistem de sănătate consolidat, înseamnă un popor puternic. Chiar și în perioada acestei crize economice, am alocat suplimentar pentru instituțiile medicale publice 230 milioane de lei pentru majorarea alocațiilor și compensarea cheltuielilor pentru resursele energetice”, a spus șefa Executivului. 

De asemenea, anul trecut, pentru renovarea clădirii Centrului, din bugetul de stat au fost alocate peste 19,8 milioane de lei, iar pentru anul curent au fost aprobate alocații în mărime de 17,7 milioane de lei.

Centrul de recuperare pentru copii din Ceadâr-Lunga activează din 2002, fiind singura instituție medicală republicană cu un asemenea profil. Instituția are o capacitate de 100 de paturi, 80 dintre care sunt finanțate din bugetul public național.

Foto: Guvern

img22003459

img22003459

img22003459

img22003459

img22003459

img22003459

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!