ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Emmanuel Macron a fost învestit preşedinte al Franţei pentru al doilea mandat

15:25 | 07.05.2022 Categorie: Externe

Paris, 7 mai. /MOLDPRES/. Emmanuel Macron a fost învestit sâmbătă la Palatul Elysee în funcţia de preşedinte al Franţei pentru un nou mandat de cinci ani, cu câteva zile înainte de începerea oficială a acestui al doilea mandat, transmite AFP, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

După ce preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius, i-a confirmat victoria în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în 24 aprilie, Macron a cerut într-un scurt discurs să se acţioneze fără încetare pentru ca Franţa să fie o naţiune mai independentă şi mai puternică.

Într-o ţară în care preşedinţii sunt rareori realeşi, Macron a obţinut 58,5% din voturi în turul al doilea în faţa extremei drepte Marine Le Pen, în ciuda opoziţiei puternice faţă de politicile sale pro-business şi a propunerii de a creşte vârsta de pensionare, comentează Reuters.

''Sunt conştient de gravitatea vremurilor'', a spus el la începutul discursului său, referindu-se în special la războiul din Ucraina, în faţa a aproximativ 450 de personalităţi invitate, insistând asupra necesităţii de a ''acţiona fără încetare'', relatează France Presse.

El a vorbit despre necesitatea de a inova într-un moment în care lumea şi Franţa se confruntă cu provocări fără precedent şi a afirmat că al doilea mandat va fi "nou" şi nu o continuare a primului.

Învestirea lui Macron marchează sfârşitul unei campanii electorale şi deschiderea alteia - pentru alegerile legislative din iunie.

Foto: Reuters

img22003465

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!