ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Secretarul General al ONU, António Guterres

07:25 | 10.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit, în seara zilei de 9 mai, cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, care întreprinde o vizită în țara noastră, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

La discuții au participat vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, președintele Comisiei politică extern și integrare europeană, Doina Gherman, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Igor Grosu a salutat și a apreciat înalt vizita Excelenței Sale la Chișinău, aceasta fiind prima vizită a Secretarului General al ONU în țara noastră și cu atât mai importantă că are loc în vremuri foarte complicate pentru Moldova, pentru țara vecină și pentru Europa întreagă. 

”Poziția țării noastre cu privire la războiul din Ucraina este clară, hotărâtă și nu lasă loc de interpretare. Republica Moldova condamnă în cel mai ferm mod războiul injust împotriva Ucrainei. În acest context a avut loc și vizita mea în Ucraina, în cadrul căreia am văzut consecințele atrocităților împotriva civililor în orașele Bucea și Irpin. În același timp, am văzut femei și bărbați hotărâți, convinși de cauza lor”, a relatat Igor Grosu în discuția cu António Guterres.

Președintele Legislativului a pus accentul pe efortul și dăruirea cu care moldovenii găzduiesc și ajută refugiații, în pofida faptului că Moldova se confruntă cu o succesiune de crize.

”Suntem alături de poporul ucrainean și facem tot ce putem pentru a-i ușura povara războiului. Autoritățile, familiile noastre, cu susținerea partenerilor internaționali vor continua să ofere tot ajutorul necesar oamenilor din Ucraina, inclusiv prin facilitarea tranzitului ajutoarelor umanitare, a bunurilor și mărfurilor pentru populația din țara vecină”, a remarcat Igor Grosu. 

Șeful Legislativului a mulțumit ONU pentru alocarea resurselor financiare necesare pentru a ajuta refugiații și a subliniat importanța de a accelera procesul de valorificare a acestora. 

La rândul său, înaltul oficial al ONU a menționat că vizita sa în Republica Moldova este o vizită de recunoștință și solidaritate cu țara noastră.

António Guterres a argumentat că Republica Moldova, stat non-UE și cea mai mică țară din toate care au primit refugiații ucraineni, a fost țara cu cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor. „Este expresia generozității extraordinare de care au dat dovadă Moldova și oamenii ei”, a declarat António Guterres.

În acest context a fost subliniat faptul că comunitatea internațională trebuie să vină cu un mesaj mai puternic de susținere a Republicii Moldova.

Interlocutorii au remarcat, de asemenea, activitatea constructivă și eficientă a Moldovei pe platforma Organizației Națiunilor Unite.

În contextul celei de-a 30-a aniversări de la aderare la ONU, pe care Moldova o marchează în acest an, demnitarii au pledat pentru amplificarea cooperării bilaterale.

La final, Secretarul general al ONU a semnat în Cartea oaspeților de onoare și a vizitat Sala ședințelor plenare a Parlamentului.  

Foto: Parlament

img22003480

img22003480

img22003480

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!