ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CNA: În anul trecut, doar o pătrime din suspecții de acte de corupție s-au ales cu pedepse

09:45 | 12.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. În 2021, instanțele de judecată au pedepsit doar o pătrime din contravenienții care au comis acte de corupție și au emis hotărâri de încetare în 76 la sută din cazuri, arată un studiu efectuat de specialiștii Centrului Național Anticorupție, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, specialiștii Direcției analitice au verificat 135 de hotărâri ale instanțelor de fond și 39 de decizii ale instanțelor de apel, constatând că doar 24 la sută din cazuri s-au încheiat cu sancțiuni, în prima instanță, iar 76 la sută, din numărul total de dosare, au fost încetate. Astfel, aproximativ o pătrime din contravenienți au fost recunoscuți vinovați de săvârșirea infracțiunii și au fost pedepsiți cu amenzi și privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate sau de a deține anumite funcții, pe când în celelalte cazuri încetarea proceselor contravenționale a survenit din motivul expirării termenului prescripției (50 de procese, sau 49%), inexistenței faptului contravenției (45 de procese, sau 44%) sau declararea nulă a procesului-verbal contravențional (șapte procese sau 7%).

În același timp, aplicarea amenzilor a fost orientată spre pragul minim prevăzut de norma contravențională, la fel ca și privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate sau a deține anumite funcții. În peste 57% din cazuri, instanțele au dispus privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de 3 luni, în timp ce termenul cuprins între 6 şi 12 luni a fost aplicat în doar trei cazuri.

De asemenea, au fost analizate și domeniile unde au fost constatate cele mai multe contravenții pe acte de corupție. Autoritățile publice locale sunt în topul instituțiilor unde au fost identificate cele mai multe contravenții, fiind urmate de sistemul organelor afacerilor interne și sistemul de învățământ.

Foto simbol

img22003546

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!