ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Finlanda va intra în NATO

10:28 | 12.05.2022 Categorie: Externe

Helsinki, 12 mai. /MOLDPRES/. Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au dat astăzi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO, o schimbare majoră în politica de securitate, în contextul invaziei ruse în Ucraina, transmite MOLDPRES cu referire la digi24.ro.

Cererea Finlandei va fi probabil urmată de cea a Suediei, alăturarea celor două țări la alianța Nord-Atlantică urmând să se facă în ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei.

Finlanda, care are 1.300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia, a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Însă până acum s-a abținut în a adera la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații prietenoase ci vecinul său de la est.

Președintele Niinisto conduce politica externă a țării împreună cu guvernul, potrivit Constituției, iar poziția lui este considerată decisivă pentru începerea procesului de aderare, potrivit Reuters. Guvernul și parlamentul sunt așteptate și ele să aprobe decizia în curând.

„Mesajul meu este clar: Finlanda își va asigura securitatea. Acest lucru nu se va face în detrimentul nimănui”, a declarat Niinisto săptămâna trecută, după o ședință cu comisia de apărare a parlamentului.

Poziția finlandezilor față de NATO s-a schimbat rapid după invazia Rusiei în Ucraina.

Sprijinul populației pentru aderarea Finlandei la NATO a crescut la valori record în ultimele luni - cel mai recent sondaj realizat de postul public YLE arătând că 76% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării și doar 12% împotrivă. Prin comparație, sprijinul pentru aderare se situa în jurul a 25% în anii dinaintea invaziei ruse în Ucraina.

Finlandezii privesc cu îngrijorare ce se întâmplă în Ucraina, în condițiile în care au purtat două războaie cu Rusia între 1939 și 1944, când au respins o încercare de invazie, dar au pierdut aproximativ 10% din teritoriul lor la negocierile de pace care au urmat.

Foto: presidentti.fi

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!