ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

România s-a calificat în finala Eurovision 2022

07:49 | 13.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Reprezentantul României la concursul Eurovision 2022 - WRS, cu piesa „Llamame” - s-a calificat ieri seară, 12 mai, în finala celei de-a 66-a ediții a Concursului Eurovision Song Contest, care se va desfășura pe 14 mai, la Torino, Italia. La prima semifinală a concursului au participat artiști din 17 ţări,  iar la cea de-a doua – 18, informează MOLDPRES.

În prima semifinală, alături de formația ”Zdob și Zdub” și frații Advahov, cu piesa ”Trenulețul”, au evoluat cântăreți din Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda şi Grecia, iar în cea de-a doua – din Finlanda, Israel, Serbia, Azerbaidjan, Georgia, Malta, San Marino, Australia, Cipru, Islanda, Macedonia de Nord, Estonia, România, Polonia, Muntenegru, Belgia, Suedia și Cehia. În cea de-a doua semifinală aseară s-au calificat concurenții din Belgia, Cehia, Azerbaidjan, Polonia, Finlanda, Estonia, Australia, Suedia, România și Serbia. Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare  – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate direct în finală.

Numele real al lui WRS (pronunțat urs) este Andrei Ionuț Ursu și este născut în Buzău în 1993. El a lucrat ca dansator pentru artiști celebri precum Inna, Antonia sau Carla's Dreams și a făcut parte din echipa de balet a PRO TV la emisiuni precum Vocea României și Românii au talent. În ianuarie 2020, a semnat cu Global Records și a început proiectul muzica electropop cu numele de scenă WRS. A început să danseze la vârsta de 12 ani pentru că a fost încurajat de părinții săi, dansatori de muzică populară. În 2015 și-a început cariera muzicală în trupa de băieți Shot. După doi ani, a părăsit proiectul, s-a mutat la Londra și a început să compună muzică. WRS a debutat în ianuarie 2020 cu piesa „Why”. În februarie 2022, WRS a lansat single-ul „Llamame”, cu care s-a calificat în finala selecției naționale pentru piesa care reprezintă România la Concursul Muzical Eurovision 2022.

Cea de-a 66-a ediție a Concursului internațional Eurovision se desfășoară în perioada 10-14 mai la Torino, Italia. Marea finală a concursului muzical va avea loc pe 14 mai. R. Moldova participă la Eurovision începând din 2005. În acel an, țara noastă a fost reprezentată tot de Formaţia „Zdob şi Zdub” cu piesa „Bunica bate doba”, clasându-se pe locul șase.

img22003571

img22003571

img22003571

img22003571

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!