ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Mereni, Anenii Noi a avut loc Conferința de încheiere a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur

08:58 | 13.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Dezvoltarea turismului local a reunit ieri în satul Mereni, raionul Anenii Noi, mai mulţi actori antrenaţi în promovarea valorilor turistic-culturale din Regiunea Centru a Republicii Moldova, precum și din județul Galați, România. Acest lucru s-a desfășurat în cadrul Conferinței de încheiere a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 – 2020, transmite MOLDPRES.

Principala realizare a proiectului a constat în crearea Centrelor de Informare Turistică, la Mereni, Călărași, Criuleni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Strășeni și Galați.

„Suntem mândri de rezultate, reuşind să scoatem în evidență potențialul turistic al localităților din aria proiectului. De-aici încolo, acestor Centre le revine misiunea să sporească numărul de vizitatori, prin crearea traseelor și a rutelor turistice inedite și prin promovarea valorilor autentice pe care le-am descoperit în cadrul activităților proiectului", a menționat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Pavel Trofin.

La rândul său, Andrei Chistol, secretar de stat la  Ministerul Culturii, a reiterat că Guvernul susține inițiativele de creștere a vizibilității patrimoniului cultural și istoric prin consolidarea capacitaților instituțiilor culturale. „Ne dorim ca aceste Centre să devină exemplu pentru alte zone ale țării noastre și ne angajăm plenar să multiplicăm această practică în multe alte muzee, unde există potențial și dorință", a relevat Chistol.

În cadrul evenimentului de la Mereni, relația de prietenie și colaborare în cadrul Rețelei de Centre de informare Turistică a fost întărită prin contrasemnarea unui Acord de cooperare între partenerii proiectului și autoritățile publice locale, fondatoare ale muzeelor unde au fost inaugurate Centrele amintite și Muzeul Paul Paltănea din Galați, România.

Totodată, a fost elaborat un brand comun al rețelei, precum și un Ghid al Destinațiilor turismului cultural transfrontalier din Republica Moldova și România, în localitățile parte a proiectului. Acesta va informa vizitatorii despre existența rețelei și posibilitatea de a accesa informații despre trasee turistice regionale și locuri de văzut.

Perioada de implementare a proiectului transfrontalier MuseumInfoTur - Valorificarea și sporirea vizibilităţii patrimoniului cultural și istoric în cadrul rețelei transfrontaliere de muzee - Centre de Informare Turistică este 14 aprilie 2020 - 13 mai 2022. Programul a fost realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (Republica Moldova) și Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos" (România).

Foto: ADR Centru

img22003574

img22003574

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!