ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un proiect investiţional este realizat la Colegiul Agroindustrial din Ungheni

10:21 | 13.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Colegiul Agroindustrial Ungheni beneficiază de un amplu proiect investițional realizat de Guvernul Republicii Moldova, din sursele Băncii Europene de Investiții, în cadrul proiectului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) ”Livada Moldovei”. Programul a fost lansat oficial ieri, în prezenţa partenerilor de dezvoltare, transmite MOLDPRES.

„Pentru țara noastră este foarte important ca elevii și studenții din centrele educaționale de profil să aibă acces la cele mai moderne tehnologii. Ne dorim un sector agricol competitiv și ca produsele autohtone să fie apreciate atât de consumatorii locali, cât și de cei externi. Prin intermediul Băncii Europene de Investiții este posibil să sporim competitivitatea sectorului agricol și să oferim mediului educațional condiții mai bune de studii. Vă îndemn să fiți vectori ai schimbării și să continuați studiile superioare la Universitatea Agrară de Stat, care este în proces de reformare”, a declarat la eveniment ministrul de resort Viorel Gherciu.

Până în prezent, peste 291 mii de euro au fost investiți în modernizarea și dotarea instituției. Suma a fost orientată spre plantarea a 1,2 ha de cireș, vișin, păr, coacăz și mur, dotate cu sistem de suport și stație meteo.

Totodată, a fost procurat un tractor, utilaje agricole adiacente, echipamente IT, fiind construită și o seră cu o suprafață de 320 m2, echipată cu sisteme de creștere hidroponice de ultimă generație și cu toate echipamentele necesare creării unui microclimat optim pentru cultivarea plantelor, folosind metode intensive.

Grație investițiilor efectuate, peste 350 de elevi ai Colegiului Agroindustrial Ungheni vor învăța să cultive salată, flori, roșii, castraveți, ardei, vinete, utilizând tehnologii europene de ultimă generație. În cadrul plantațiilor didactice, horticultorii începători vor deprinde abilitățile agrotehnice de creștere a fructelor și pomușoarelor.

De serviciile educaționale și de instruire continuă oferite de Colegiul Agroindustrial Ungheni vor putea beneficia și peste 250 de agenții economici din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.

În prezent, este în proces de desfășurare cea de-a doua etapă a proiectului, ce presupune renovarea și dotarea cu echipamentele didactice necesare a unui laborator de procesare a produselor horticole și a unui laborator de reparare și mentenanță a utilajului horticol, cu o suprafață totală de 720 m2. Valoarea totală a investițiilor ce vor realizate se va ridica la 779 mii euro.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite, în reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare cu profil horticol, circa 12 milioane de euro.

Foto: MAIA

img22003581

img22003581

img22003581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!