ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În zona Codrilor Moldovei, regiunea Nisporeni, a fost lansată o reţea de drumeţii

12:05 | 13.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern din Moldova (ANTRIM), susținută de partenerii săi, a elaborat și lansat recent o rețea de trasee pentru drumeții cu lungimea de 48 km, care conectează mai multe atracții turistice, istorice și culturale în regiunea Nisporeni, revigorând tradițiile locale, transmite MOLDPRES. 

Fiecare dintre cele patru segmente au fost marcate cu indicatoare, iar în satele unde trece traseul au fost instalate panouri cu hărți. Odată cu marcarea traseelor conform standardelor europene, turiștii vor depăși provocările de navigare cu care se confruntă un călător independent atunci când încearcă să optimizeze traseul și să localizeze puncte de interes de-a lungul drumului pentru a petrece timpul liber în natură. 

„Traseul extins cu obiective de vizitat în regiune este o invitație pentru turiști de a-și diversifica timpul liber în natură. Rutele marcate și extinderea informațiilor despre punctele de atracție, oferă călătorilor o idee despre cum să conecteze obiectivele culturale și istorice într-un mod mai eficient, astfel încât să poată profita la maximum de experiența lor de călătorie și să descopere această regiune pitorească”, a explicat Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM.

Traseele din Nisporeni conectează rezervația peisagistică Cazimir–Milești cu priveliștile încântătoare de pe Dealul Mârzoaia și vârful Dealului Răcătău, și ghidează turiștii spre 10 atracții de neratat ale regiunii: Mănăstirea Vărzărești; Cimitirul Soldaților Români; Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni; Crucea Mântuirii Neamului Românesc; Atelierul meșterului olar Zaharia Triboi din satul Ciorești; Rezervaţia naturală silvică „Cobac”; La Fag, arbore secular, protejat de stat; Biserica de lemn din satul Ciutești; Dealul Bălănești, cel mai înalt punct din Moldova, situat la 429,5 metri deasupra nivelului mării; Parcul dendrologic Milești.

Acest eveniment marchează un bun exemplu de parteneriat public-privat care permite dezvoltarea turismului în Moldova. Ideea proiectării unui traseu de drumeție a venit de la un operator de turism receptor din Moldova care, cu suportul ANTRIM a  atras finanțare și a dezvoltat primul traseul de drumeții Nisporeni - Vărzăreștii Vechi, cu o lungime de 12 km, în noiembrie 2020. Ulterior, traseul a fost continuat datorită eforturilor comune ale partenerilor precum Slovak Aid, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), EFES, Consiliul Raional Nisporeni, ANTRIM  și Primăria Nisporeni.

„Lansarea traseelor turistice se înscrie în obiectivul USAID de a susține dezvoltarea regională și a diversifica oferta turistică în R. Moldova. Traseele de drumeții completează alte activități turistice și susțin cererea afacerilor din turism, cum ar fi cele legate de cazare, restaurante, magazine de artizanat și întreprinderi care oferă activități sportive sau recreative. Dezvoltarea turismului în jurul temei drumețiilor poate oferi, în egală măsură, beneficii economice pentru populația locală, promovând în același timp conservarea patrimoniului natural și cultural, încurajând astfel principiile turismului durabil și valorificarea potențialului neexplorat al ecoturismului în Moldova”, a estimat Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova.

Proiectul elaborat și implementat de către ANTRIM, care își propune să promoveze întreaga rețea de trasee marcate din regiunea Centru a țării, inclusiv cele 4 trasee ce pornesc din Sipoteni, orașul Călărași, este finanțat de Activitatea de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), un proiect USAID EDGE Buy-in, având ca scop final creșterea numărului de turiști în regiune, stimularea antreprenoriatului în lanțul valoric turistic, sprijinind astfel dezvoltarea economica a zonei.

Foto: Ministerul Culturii

img22003584

img22003584

img22003584

img22003584

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!