ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Administratorii unei companii care gestionează o carieră de nisip din Anenii Noi vor ajunge pe banca acuzaților

12:17 | 13.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mai. /MOLDPRES/. Pe parcursul lunilor ianuarie - aprilie 2022, ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații, au documentat activitatea ilegală a unei companii ce gestionează o carieră de nisip din raionul Anenii Noi, cauzând prejudicii materiale de câteva milioane de lei, comunică MOLDPRES.

Potrivit poliției, factorii de decizie ai companiei, au dispus efectuarea lucrărilor de extragere a nisipului de pe teritorii care nu aveau această destinație. Cunoscând despre necesitatea efectuării procedurii de schimbare a destinației terenurilor, aceștia au ignorat prevederile legislației și au continuat lucrările miniere.

Drept urmare, de pe 23 de terenuri cu destinație agricolă, dar și pe o suprafață de 0.20 ha din drumurile de câmp, care constituie proprietate publică, au fost extrase cantități mari de nisip.

În acest sens, au fost interpelate organele de resort, și anume Inspectoratul pentru protecția mediului și Institutul de proiectări pentru organizarea teritoriului, care au constatat că prin acțiunile factorilor de decizie ai companiei a fost cauzat un prejudiciu material administrației publice locale, în raza căreia se află terenurile, în valoare de peste 9 milioane de lei.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru samavolnicie, adică exercitarea unui drept legitim sau presupus în mod arbitrar şi prin încălcarea ordinii stabilite, fiind cauzate daune în proporţii mari intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 3 la 8 ani.

Foto: Poliția

img22003585

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!