ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu omologul francez

08:39 | 14.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. În marja reuniunii ministeriale G7, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a discutat cu Jean-Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, despre recentele evoluții în regiune, urmare agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, precum și impactul socio-economic asupra Republici Moldova, comunică MOLDPRES.

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, în cadrul întrevederii, ministrul Nicu Popescu i-a mulțumit omologului francez pentru co–organizarea Platformei de sprijin a Republicii Moldova, desfășurată recent la Berlin, precum și pentru asistența oferită în luna martie de Republica Franceză pentru gestionarea crizei refugiaților, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, ce a constituit peste 40 de tone de material necesar acomodării refugiaților, precum și pentru decizia de a reloca 2500 refugiați.

„Am reiterat că țara noastră își dorește o cooperare mai aprofundată cu UE pentru a face față la situațiile de criză, a redresa economia națională și a moderniza comunitățile locale conform standardelor europene”, a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

Totodată, interlocutorii au realizat un schimb de opinii cu privire la avansarea cooperării bilaterale în domeniul atragerii investițiilor, digitalizării și eficientizării serviciului public, securității cibernetice, remarcând rezultatele primelor contacte stabilite de instituțiile de resort din țara noastră cu cele din Franța. În context, părțile au agreat avansarea privind realizarea proiectului de renovare a liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni, de către un consorțiu de companii franceze.

În beneficiul diasporei, șefii celor două diplomații au convenit intensificarea acțiunilor comune pentru încheiere unui acord bilateral privind reducerea tarifelor la roaming internațional.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!