ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernatorul BNM: Inflația va crește și în trimestrul trei, după care va continua să scadă

08:56 | 14.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat vineri cel de-al doilea Raport asupra inflației din anul curent, care dezvăluie efectele războiului din Ucraina asupra evoluției prețurilor, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al BNM.

Octavian Armașu a menționat că, în prezent, toate economiile, inclusiv cele avansate, se confruntă cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din țara vecină – Ucraina.

„Sunt tot mai puțini din cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu. Băncile centrale sunt puse în situația de a înăspri politica monetară. De rând cu celelalte bănci, Banca Națională a Moldovei, prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară”, a subliniat Octavian Armașu.

Guvernatorul BNM a precizat că valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.

Octavian Armașu a explicat că în Republica Moldova inflația este mai mare decât în alte țări din mai multe cauze, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibre în economie care se trag din trecut sub formă de tarife neajustate la timp.

„Inflația va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictivă, care va permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale. Tot ce face Banca Națională este pentru ca țara noastră să depășească dificultățile actuale și să ajungă la un echilibru economic”, a menționat guvernatorul.

img22003603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!