ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu omologul nipon Hayashi Yoshimasa

09:18 | 14.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. În marja reuniunii ministeriale G7, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat o întrevedere cu Hayashi Yoshimasa, ministru al Afacerilor Externe al Japoniei, care anterior a deținut și funcția de președinte al Grupului de prietenie parlamentară „Japonia – Republica Moldova” în Dieta Națională a Japoniei, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Discuțiile celor doi diplomați s-au concentrat pe ultimele evoluții din regiune, consecințele războiului din Ucraina precum și pe impactul acestora asupra țării noastre, prin prisma numărului mare de refugiați primiți de către Republica Moldova. Șefii celor două diplomații au condamnat ferm agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și au reiterat eforturile de sprijin a acesteia.

„Am mulțumit Japoniei și țărilor partenere pentru ajutorul oferit în vederea gestionării crizei refugiaților. Autoritățile de la Tokio ne-au susținut cu o contribuție financiară de 12 milioane de dolari SUA oferită în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, precum și donația voluntară în valoare de 1,7 milioane de dolari SUA din partea companiilor, ONG-urilor și a cetățenilor niponi colectați pe contul deschis de către Ministerul Finanțelor”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de opinii cu privire la stadiul relațiilor bilaterale, cât și despre oportunitățile de aprofundare a acestora, fiind apreciată asistența constantă din partea Japoniei în cadrul diferitor proiecte desfășurate în țara noastră concretizată în inițiative care vizează modernizarea țării noastre în parcursul nostru european.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!