ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina este învingătoarea Eurovision Song Contest 2022

07:44 | 15.05.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mai. /MOLDPRES/. Trofeul Concursului Muzical Eurovision 2022 a fost obținut de Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”. Ei s-au clasat pe locul I după ce au acumulat un total de 631 de puncte din partea juriului şi a telespectatorilor, informează MOLDPRES.

Ucraina a fost şi favorita caselor de pariuri, fiind plasată pe primul loc încă înainte de prima semifinală. Pe locul doi s-a situat Marea Britanie, cu 466 de puncte, iar pe locul trei – Spania, cu 459 de puncte. Pe ultimul loc în clasament se află Germania, care obţinut 6 puncte din partea publicului.

Pentru marele trofeu s-au luptat 25 de ţări, inclusiv Republica Moldova, care a fost reprezentată de formaţia „Zdob şi Zdub” & Fraţii Advahov. Ei au reuşit să se claseze pe locul 7, cu 253 puncte. Juriul a oferit în total 14 puncte  Republicii Moldova: 2 puncte de la Ţările de Jos, 6 puncte din partea Greciei, un punct din partea Armeniei şi 5 puncte din partea Italiei. Din partea publicului, artiştii noştri au primit 239 de puncte. La rândul său, Republica Moldova a oferit 12 puncte Ucrainei, 10 puncte Marii Britanii şi 8 puncte Suediei.

Republica Moldova participă la Eurovision din 2005. În acel an, ţara noastră, reprezentată tot de formaţia Zdob şi Zdub, s-a plasat pe locul şase. Trupa SunStroke Project a obţinut în 2017 cel mai bun rezultat pentru Republica Moldova, ocupând locul trei la acest concurs. Prestaţia la Eurovision a Zdubilor şi a fraţilor Advahov a stârnit o mulţime de aprecieri, comentarii, distribuiri şi reacţii pozitive. Unii internauţi au scris că aceasta a fost una dintre cele mai bune reprezentaţii, iar Moldova a reuşit din nou să aducă în competiţie voia bună. Pe canalul de Youtube al Eurovision, piesa „Trenuleţul” a acumulat peste 1,5 milioane de vizualizări, iar pe Facebook, fragmentul din piesa muzicală este la rubrica „cele mai populare”.

Reprezentanții Republicii Moldova, Formaţia „Zdob şi Zdub”&Fraţii Advahov s-au calificat în cadrul primei semifinale din 10 mai, alături de alte 9 state. Astfel, artiştii ţării noastre au intrat în Cartea Recordurilor „Eurovision”, fiind singura trupă din istoria acestui concurs care a ajuns de trei ori în finală în trei decenii diferite.

Organizatoarea Eurovisionului este Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, cea mai importantă alianţă din lume a entităților mass-media, ce cuprinde 116 membri activi în 56 de ţări şi 34 de asociaţi. Primul concurs a fost desfăşurat pe 24 mai 1956, cu şapte ţări participante.

img22003615

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!