ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna trecută, încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la peste 557,3 mln de lei

11:42 | 16.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 9-15 mai, la peste 557,3 milioane de lei (cca 28 mln de euro), mai mult cu 22,2% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, de către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 15,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,8 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. “Banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.”, indică Serviciul Vamal.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, au fost perfectate 10 015 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 77 251 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 21 222 și, respectiv, 15 929 de traversări.

La capitolul combaterea fraudelor, în perioada vizată au fost constatate 64 de încălcări ale legislației vamale și aplicate amenzi în sumă de peste 213 mii de lei. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere străine, declarate prin acțiune, conform sursei citate.

De la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 10,9 miliarde de lei, fiind atestată o creștere de 24,6% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021.

Foto: Serviciul Vamal

img22003623

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!