ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Oleg Serebrian a participat la Conferința internațională Lennart Meri de la Tallinn

18:35 | 16.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a participat la cea de-a 15-a ediție a Conferinței internaționale Lennart Meri, cu genericul „Tempus Fugit – Timpul Fuge”, care și-a ținut lucrările la Tallinn în perioada 13-15 mai, și la care au participat experți și factori de decizie dintr-o serie întreagă de țări, organizații, instituții academice și think tank-uri prestigioase, inclusiv un grup de experți din Federația Rusă, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În cadrul acestui eveniment au fost luate în dezbatere chestiunile actuale de securitate din arealul euro-atlantic și din alte zone geografice, o atenție deosebită fiind acordată în mod firesc războiului ruso-ucrainean și impactului acestuia asupra securității internaționale. În discursurile care au răsunat în cadrul conferinței, numele țării noastre a răsunat în repetate rânduri în contextul potențialelor pericole și amenințări la adresa securității sale cu care aceasta se confruntă în ultimul timp.

Vicepremierul Serebrian a participat la discuțiile din cadrul a două sesiuni tematice, una consacrată perspectivelor de integrare europeană ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei, și alta – acelorași perspective europene ale țărilor din Balcanii de Vest, în cadrul cărora demnitarul moldovean a prezentat viziunea țării noastre asupra acestor subiecte de actualitate de pe agenda națională și cea europeană.

În marja conferinței, vicepremierul Oleg Serebrian a avut o serie întreagă de întrevederi bilaterale separate cu prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas și cu ministrul de externe al Estoniei Eva-Maria Liimets, cu miniștrii de stat ai afacerilor externe al Germaniei și Marii Britanii Tobias Lindner și, respectiv, James Cleverly, cu care a avut posibilitatea de a face un schimb pertinent de opinii pe marginea unor chestiuni actuale de pa agenda relațiilor bilaterale cu aceste țări. Oficialul moldovean a ținut, în special, să mulțumească partenerilor noștri pentru sprijinul valoros acordat țării noastre pentru depășirea problemelor și dificultăților cu care se confruntă, în particular privind susținerea refugiaților ucraineni care și-au găsit adăpost temporar în Republica Moldova, dar și pentru sprijinul acordat țării noastre în soluționarea problemelor energetice și promovarea aspirațiilor noastre europene. În replică, oficialii europeni și-au reiterat disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova în depășirea problemelor cu care se confruntă, în implementarea reformelor democratice și în promovarea agendei sale europene.

De asemenea, în marja conferinței de la Tallinn, demnitarul moldovean a ținut o prelegere în fața studenților Școlii Diplomatice Estoniene pe tema perspectivelor de soluționare a așa-ziselor conflicte înghețate din arealul Mării Negre, și a acordat un interviu desfășurat ziarului „Postimees”, care este una dintre cele mai prestigioase publicații cotidiene din Estonia.

Foto: Birou de reintegrare

img22003642

img22003642

img22003642

img22003642

img22003642

img22003642

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!