ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IsraAID a deschis un oficiu în R. Moldova pentru gestionarea crizei refugiaţilor

08:59 | 17.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Organizaţia din Israel, IsraAID, a deschis un oficiu în Republica Moldova, pentru a susține gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Ieri, reprezentanţii formaţiunii au avut o întrevedere cu Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în cadrul căreia au punctat domeniile de colaborare, transmite MOLDPRES.

În cursul întâlnirii a fost abordat subiectul privind organizarea examenului unic de admitere în instituțiile de învățământ din Ucraina (ciclul Licență și Master) pentru copiii și tinerii refugiați pe teritoriul Republicii Moldova. S-a discutat și despre lista de necesități, întocmită de MEC, unde sunt indicate nevoile copiilor ucraineni din familiile de refugiați printre care: seturi de rechizite, tehnică de calcul, care ar permite conectarea la lecțiile online etc. Secretarul de stat a comunicat și despre intenția de a redeschide taberele de vară, în care, pe lângă copiii din Moldova, vor fi încadrați și copiii din familiile refugiaților.

La rândul lor, reprezentanții IsraAID s-au oferit să propună, în colaborare cu MEC, mai multe programe de sprijin atât de urgență imediată, cât și pentru a ajuta la stabilirea unor mecanisme și sisteme pe termen lung cu adaptarea la nevoile în schimbare ale refugiaților. Aceste programe vor avea ca scop reabilitarea psihologică și menținerea bunăstării copiilor ucraineni aflați în Moldova, în special pentru a atenua decalajul educațional creat din cauza războiului, prin facilitarea procesului de integrare a acestora în sistemul de învăţământ din R. Moldova.

IsraAID propune sprijin în următoarele domenii: facilități pentru formarea personalului școlar și a cadrelor didactice pentru a-și îmbunătăți capacitățile de a sprijini integrarea copiilor ucraineni, suport personalului școlilor pentru a face față provocărilor emergente, mecanisme de educație tranzitorie/temporară pentru comunitățile aflate în mișcare (inclusiv soluții de învățare la distanță), sprijin în vederea atenuării diferențelor de limbă și cultură dintre comunitatea integrată și cea gazdă ș.a.m.d.

IsraAID este o organizație internațională neguvernamentală de ajutor umanitar cu sediul în Israel. De când a fost înființată în 2001, echipele IsraAID au lucrat în situații de urgență și de dezvoltare pe termen lung în mai mult de 50 de țări.

Foto: MEC

img22003651

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!