ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scăldatul în lacurile din capitală este interzis

11:49 | 17.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), cercetările de laborator efectuate de către specialişti pe parcursul lunii mai, arată că în lacurile din capitală și din alte regiuni ale ţării sunt prezente bacteriile coliforme şi E. Coli, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populaţiei. Astfel, calitatea apei din izvoarele din parcurile ,,La izvor’’ și ,,Valea Morilor” nu corespunde cerinţelor igienice după conţinutul de nitraţi, ceea ce poate duce la acutizarea maladiilor tractului gastro-intestinal. În apa din izvoarele din parcul ,,Valea Morilor”, ,,Valea Trandafirilor” au fost depistate Bacterii Coliforme, iar la ,,Valea Trandafirilor” nr.2 - Bacterii Coliforme, E. Coli și enterococi.

De asemenea, în apa din bazinele acvatice ,,Râşcani’’, ,,Valea Morilor” și ,,Valea Trandafirilor” au fost depistate neconformități la indicatorii sanitaro-microbiologici și nu se recomandă scăldatul în ele.

Specialiștii ANSP susțin că și nisipului de pe plajele ,,Vatra’’, ,,La izvor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ este contaminat cu Toxocara canis – boală parazitară, atât la copii, cât şi la adulţi. De asemenea, deşeurile menajere lăsate de populaţie în urma odihnei influenţează nefast calitatea nisipului, solului şi a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetăţenii sunt îndemnaţi să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

Foto: noi.md

img22003656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!