ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comercializarea sării cu o concentrație necorespunzătoare de iod ar putea fi sancționată

14:09 | 17.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mai. /MOLDPRES/. Reambalarea sării iodate, comercializarea și depozitarea acesteia cu o concentrație necorespunzătoare de iod ar putea fi sancționate. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost supus astăzi dezbaterilor publice, comunică MOLDPRES.

Proiect de lege pentru modificarea Codului contravențional și Legii privind plata pentru poluarea mediului, a fost elaborat de un grup de deputați și prevede sancționarea agenților economici ce comercializează sare cu o concentrație necorespunzătoare de iod.

Astfel, se propune ca depozitarea și comercializarea de către agenții economici a sării iodate cu o concentrație necorespunzătoare de iodat de potasiu să fie sancționate cu amendă de la 2 000 de lei (circa 100 euro) la 7000 de lei aplicată persoanei juridice. Totodată, reambalarea sării iodate din saci în ambalaje mai mici de 1 kg ar putea fi sancționată cu amendă de la 5 000 de lei la 15 000 de lei aplicată persoanei juridice. La repetarea abaterii se va anula autorizația de funcționare.

Conform statisticilor, cota sării iodate în volumul de sare importată în Republica Moldova constituia în anul 2005 cca 78%, iar în prezent – doar circa 21%.

Foto: Parlament

img22003666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!