ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Comrat a fost deschis Centrul de excelență Tekwill

08:28 | 18.05.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Centrul de excelență TIC „Tekwill Comrat” a fost deschis ieri la Universitatea de Stat din Comrat. Centrul este creat după modelul Centrului de instruire și inovații din Chișinău și este parte a dezvoltării rețelei centrelor TEKWILL în Republica Moldova, un proiect susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia, transmite MOLDPRES.

„Acesta este un pas înainte în dezvoltarea educației digitale în țară. Îmi doresc ca noul Centru de excelență să dea un impuls pentru schimbări pozitive în municipiul Comrat, să facă viața comunitară diversă și interesantă, să ajute tinerii talentați să rămână în orașul natal, în regiune”, a declarat la eveniment ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.

Primii beneficiari ai proiectelor TEKWILL din regiune vor fi elevii și profesorii din învățământul general. Din 1 septembrie 2022, ei vor studia disciplinele opționale, aprobate de Ministerul Educației în vara anului 2020, susținute de „Tekwill în fiecare școală”. Crearea cursurilor a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, cetățenilor țării și diasporei, precum și ale partenerilor externi de dezvoltare: USAID, EU4Moldova, Suedia, și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Astfel, 37 de instituții preuniversitare din UTA Găgăuzia vor fi conectate la rețeaua națională „Tekwill în fiecare școală” și vor studia în cadrul orelor opționale cursuri din domeniul TIC. 

Mai multe programe TEWKWILL pentru încurajarea antreprenoriatului și pregătirea forței de muncă în IT vor fi extinse în regiune până la finele anului curent, precum: Tekwill Academy, Tekwill Academy Kids, Startup Academy, Startup Moldova Digital Upgrade și altele.

Foto: MEC

img22003682

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!