ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pentru 19 mai preţul benzinei 95 va fi de 30,09 lei per litru, iar a motorinei - 27,48 lei/litru

12:04 | 18.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 18 mai. /MOLDPRES/. Pentru ziua de 19 mai 2022 au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 30,09 lei/litru; motorină – 27,48 lei/litru, transmite MOLDPRES cu referire la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

ANRE a explicat în acest context că, în ultima perioadă, se atestă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere.

Potrivit instituţiei, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți.

„Pentru comparație, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 dolari per tonă, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vândută cu 184 dolari/tona mai scump decât motorina. În consecință, pe parcursul lunii curente observăm o creștere a cotațiilor pentru benzină cu 159,5 dolari/tona și o descreștere a cotațiilor pentru motorină cu 57,5 dolari/tona”, indică ANRE.

Conform sursei citate, un alt factor care contribuie la majorarea prețului final este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA. „În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă”, explică Agenţia.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează că mecanismul de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021, vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate la prețul la pompă atât la creșterea, cât și la descreșterea cotațiilor Platts.

Foto simbol

img22003695

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!